TILBAGE TIL ALLE ARTIKLER

Murer-Tonny

Murer-Tonny

Modstandsgruppen "Drengene", der stod for trykningen af det illegale blad "Frit Danmark". Tonny ses nederst i midten.

Foto: Museum Nordsjælland

Modstandsmanden Tonny Hansen blev arresteret af tyskerne, tortureret og sendt i kz-lejr

Tonny Hansen bedre kendt som "Murer-Tonny", da han var udlært murer, var en af de ledende kræfter i modstandsbevægelsen i Hillerød under besættelsen. Da Danmark blev besat 9. april 1940 var Tonny Hansen 22 år gammel, men allerede en kendt skikkelse i Hillerød. Han var politisk aktiv og i en alder af kun 19 år blevet byleder af DKP (red. Danmarks Kommunistiske Parti). Det var derfor ikke overraskende, at ”Murer-Tonny” blev en af de helt centrale skikkelser i Hillerøds modstandsbevægelse.

Omtalt i BBC
Tonny Hansen var involveret i stort set alle aspekter af modstandsarbejdet. Han var blandt andet redaktør for det illegale blad "Ny Tid". Derudover var han dybt involveret i både planlægning og udførsel af sabotage-aktioner i Hillerød. En af de mere kendte aktioner var, da Tonny Hansen var med til at bryde ind på Nordsten-fabrikken og på den tårnhøje skorsten, der kunne ses fra det meste af Hillerød, skrive de fængende ord: ”For frihed og fred – slå tyskerne ned”. Tonny var også med i den store sabotageaktion den 4. april 1943, der var en af de tidligste eksempler på sabotage i Danmark. Det koordinerede angreb, der blev udført sammen med medlemmer af den københavnske modstandsgruppe BOPA, begyndte med, at der blev sat ild til et hørskætteri i Skævinge, men det var blot en afledningsmanøvre. For da brandvæsen og politi for mod Skævinge var modstandsfolkene klar til at slå til i Hillerød. I alt fire fabrikker blev angrebet og delvist ødelagt med eksplosioner. Aktionen vakte genlyd – ikke kun i de danske aviser – men også den britiske nyhedstjeneste BBC omtalte angrebet. Kort tid efter gik Tonny under jorden, da Gestapo var ude efter ham.

Taget af Gestapo
I 13 måneder fortsatte han kampen, mens han var på flugt, men i begyndelsen af december 1944 gik det galt. Han blev arresteret af Gestapo og ført til deres hovedkvarter i Helsingør, hvor han blev udsat for omfattende tortur. I begyndelsen af 1945 opgav tyskerne at få flere informationer ud af Tonny. Han blev sendt i kz-lejr I Tyskland. Først i Dachau, så i Neuengamme. Tonny overlevede mirakuløst krigen og kom hjem igen i april 1945, hvor han i krigens sidste dage blev en del af Frihedsrådets lokalkomite i Hillerød.

x

Murer-Tonnys Stræde, der går fra Slotsgade og ned til Slotssøen. Foto: Per Buchmann.

Kategorier

Relaterede Artikler

Hillerød Rådhus

Hans Rudolf von Scholten

Hans Rudolf von Scholten byfoged og birkedommer

Læs mere

Odd Fellow Palæet

Odd Fellow Logen

Odd Fellow Logen på Milnersvej

Læs mere

DK statistik

Indvandring

Indvandring til Hillerød fra andre lande - lidt statistik

Læs mere